Θεογέφυρο: Αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Θεογέφυρο: Αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Του ΣΩΤΗΡΗ ΑΡΓΥΡΗ

Ανεξήγητη και εξίσου… κατανοητή η σιωπή για την κατάρρευση του Μνημείου της Φύσης, στο δήμο Ζίτσας. Σαφείς και ξεκάθαρες οι ευθύνες των υπαιτίων, οι οποίοι προφανώς προτιμούν μία βδομάδα αργότερα να σιωπούν. Αυτό, ασφαλώς, τους εκθέτει και ουσιαστικά επιχειρούν να επιβάλλουν «σιωπητήριο» στην τοπική κοινωνία, αποσιωπώντας τα όποια στοιχεία θα μπορούσαν να δώσουν, ως οφείλουν, στη δημοσιότητα.

Άλλωστε, υπήρχαν προμηνύματα, τα οποία αγνόησαν και την ώρα που έφτασε στο σημείο «μηδέν» το Θεωγέφυρο, προτίμησαν, πέραν της σιωπής να προειδοποιούν όσους τους… ενοχλούν με παραπομπή στον εισαγγελέα. Αυτοδιοικητική αλαζονεία ή απόσειση ευθυνών; Το βέβαιο είναι πως οι ερινύες πετούν πάνω από τα αυτοδιοικητικά μέγαρα, τα οποία λαμβάνουν και τις αποφάσεις για την προστασία της πολιτιστικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Είναι, στ΄ αλήθεια, αποδεκτό και κατανοητό να καταρρέει ένα Μνημείο της Φύσης που η δημιουργία του ξεκίνησε πριν δύο εκατομμύρια χρόνια και οι αρμόδιοι και προβάλλοντες την πολιτιστική κληρονομιά ανά τον κόσμο να παραμένουν απαθείς; Και είναι, ακόμη, πολιτικό ορθό και κοινωνικά αποδεκτό η Περιφέρεια Ηπείρου να αναφέρεται, μόλις την περασμένη Δευτέρα, στο Γεφύρι της Πλάκας που κατέρρευσε το 2015 και όχι στο Θεογέφυρο που είχε καταρρεύσει πριν μόλις τέσσερις ημέρες;  Το επιχείρημα ότι ο Αλ. Καχριμάνης απλώς ρωτήθηκε δεν είναι καθόλου πειστικό.

Γιατί, λοιπόν, τόση σιωπή; Και γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν, ως όφειλαν, αυτοδιοικητικά όργανα και Εφορεία Αρχαιοτήτων, τουλάχιστον σε επίπεδο ενημέρωσης των αιτίων που προκάλεσαν την κατάρρευση του Μνημείου; Δεν πρέπει να γνωρίζει η κοινωνία για το γεωλογικό αυτό φαινόμενο και την απώλειά του και τους λόγους που συνετέλεσαν στο να λιγοστέψει ο κατάλογος των μνημείων στην Ήπειρο;

Το Θεογέφυρο «κακοποιήθηκε». Και υπαίτιοι υπάρχουν. Όπως και οι ευθύνες όλων εκείνων που έχουν το θεσμικό ρόλο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, προειδοποίησε πως όποιος αναφέρεται σε ευθύνες για την κατάρρευση του Θεογέφυρου θα παραπέμπεται στο εισαγγελέα. Όμως, οφείλει, όπως και κάθε άλλος φορέας να εξηγήσει για τους σωλήνες που χάσκουν ακόμη στα σπλάχνα του Θεογέφυρου και την ανθρώπινη παρέμβαση (τσιμενταύλακας) που συνέτεινε το τέλος στο δημιούργημα του Θεού. Είναι λυπηρό να βλέπεις ακόμη την πινακίδα του δήμου Ζίτσας στον περιβάλλοντα χώρο του πρώην Μνημείου της Φύσης να αναγράφει «Η φύση έχει εχθρό μόνο τον άνθρωπο». Δυστυχώς, πρόκειται για μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s