Υπ. Πολιτισμού για Θεογέφυρο: Δεν είχε ενημερωθεί για τον περίφημο πορτοκαλί σωλήνα και για τις εργασίες του 2016

10000Αποκαλυπτική απάντηση στην ερώτηση του κ. Νικολόπουλου για την κατάρρευση – Η Εισαγγελία διερευνά – Τα έγγραφα που δε δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα – Τι λέει η Περιφέρεια

«Ο νεώτερος υπόγειος σωλήνας που διακρίνεται μετά την ερείπωση της γέφυρας αποτελεί τμήμα του Αρδευτικού έργου της περιοχής Λίθινου» αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού για την κατάρρευση του Θεογέφυρου.  

«Γίνεται κατανοητό ότι η Υπηρεσία δεν ενημερώθηκε έως τώρα για τις εργασίες τοποθέτησης σωλήνα στο κατάστρωμα του Θεογέφυρου» επισημαίνει το Υπουργείο. Μάλιστα όπως τονίζει, ήδη από παλιά και συγκεκριμένα ακόμη από το 1999 είχε ζητήσει «πρόταση και σχέδιο αντικατάστασης της τσιμεντένιας υδατογέφυρας, στοιχεία τα οποία δεν έχουν κατατεθεί…».

Και για τις πρόσφατες εργασίες είναι κατηγορηματικό «Σε ότι αφορά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το 2016, σας γνωρίζουμε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων δεν ήταν ενήμερη και ούτε ζητήθηκε σχετική άδεια…»

Το μοναδικό διατηρητέο μνημείο της φύσης κατέρρευσε τον περασμένο Φεβρουάριο προκαλώντας από τότε αντιδράσεις, σχόλια, απορίες, σενάρια και ερωτήσεις στην Βουλή. Το Υπουργείο Πολιτισμού…

απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για όλα τα ζητήματα που αναδείχθηκαν και βέβαια για τον… περίφημο πορτοκαλί σωλήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στην ερώτησή του ο βουλευτής μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι τον Αύγουστο του 2016, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέθεσε το έργο “Αποκατάσταση κατολίσθησης αρδευτικού στη θέση Θεογέφυρο Ζίτσας”; Εάν ναι με ποια διαδικασία και σε ποιόν φορέα; Να κατατεθεί στη βουλή κάθε σχετικό έγγραφο για την ανάθεση αυτή»

Η Εισαγγελία και τα έγγραφα που δε δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα

Αυτές τις μέρες ο Πταισματοδίκης Ιωαννίνων διενεργεί  ανάκριση μετά τη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσε ο δικηγόρος – δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας στον αρμόδιο Εισαγγελέα, πριν λίγο καιρό. Και η Δικαιοσύνη φαίνεται ότι κινείται…

Σε ρεπορτάζ του το pbnews αποκαλύπτει τι απάντησαν Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ζίτσας προς το Υπουργείο Εσωτερικών, όταν το τελευταίο προκλήθηκε να απαντήσει για το θέμα, σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Αχαΐας Ν. Νικολόπουλου. Οι απαντήσεις των δύο φορέων, με ημερομηνίες αντίστοιχα 14 και 13 Μαρτίου, οι οποίες δε δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα (;) παρουσιάστηκαν από το pbnews και προέκυψαν από την απάντηση του κ. Σκουρλέτη σε (άλλη) ερώτηση επίσης του κ. Νικολόπουλου.  (Τα έγγραφα δείτε τα παρακάτω)

Σύμφωνα με το παραπάνω ρεπορτάζ η Περιφέρεια Ηπείρου λέει κατ’ αρχάς, πως:

  1. «Το Θεογέφυρο και η γέφυρα της Πλάκας ήταν αναγνωρισμένα αρχαιολογικά μνημεία και ως εκ τούτου αρμόδιες για την εποπτεία τους, ήταν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού οι οποίες έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία.
  2. «Όσον αφορά το έργο που εκτέλεσε το 2016 η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν είχε σχέση με το Θεογέφυρο αλλά αφορούσε τμήμα της επαρχιακής οδού στο οποίο είχε σημειωθεί κατολίσθηση. Το σημείο των εργασιών είναι στην απέναντι και νότια πλευρά του φυσικού μνημείου που δεν ανήκει στον χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο που περιλαμβάνει μόνο το βόρειο τμήμα του. Επισημαίνουμε δε ότι μεταξύ της επαρχιαής οδού και του Θεογέφυρου, μεσολαβεί και γέφυρα μπέλλευ, η οποία εξαιτίας του εκτεταμένου φαινομένου διάβρωσης έχει υποστεί ζημιές στο δυτικό ακρόβαθρό της και έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μετά από σύσταση του ΙΓΜΕ, κλιμάκιο του οποίου έχει επισκεφθεί την περιοχή. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το ΙΓΜΕ (9 Φεβρουαρίου 2018), από την τεχνικογεωλογική εξέταση που πραγματοποίησε η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασής του, τα καταστροφικά φαινόμενα συνδέονται με γεωλογικά αίτια. Ειδικότερα, όπως ενημερωθήκαμε, το πέτρωμά του ήταν ιζηματογενές, αργιλικός πετρόλιθος (sic, η ορθογραφία είναι του επίσημου εγγράφου)».

Ο Δήμος Ζίτσας από την πλευρά του, αποποιήθηκε κάθε ευθύνης για το φυσικό μνημείο, λέγοντας απλά πως «…το Θεογέφυρο και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως Αρχαιολογικός χώρος με το ΦΕΚ 979/Β-27-11-91, ως εκ τούτου, ο Δήμος Ζίτσας δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος και των ερωτημάτων που τίθενται από το Βουλευτή».

Τι λέει ο Περιφερειάρχης;

Λέει λοιπόν, ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης ότι το έργο που έγινε το 2016, δεν έχει καμία σχέση με το Θεογέφυρο και ότι αφορούσε τμήμα της επαρχιακής οδού, στο οποίο είχε σημειωθεί κατολίσθηση. Η κατολίσθηση λοιπόν έγινε στη μία από τις δύο όχθες του Καλαμά και σε απόσταση 50 μέτρων από τη μια βάση του Θεογέφυρου. Μοιραία η συγκεκριμένη κατολίσθηση κάποια στιγμή θα έφθανε και στη βάση του Θεογέφυρου και γι’ αυτό είχαν ενημερωθεί οι τοπικές αρχές. Αλλά ουδέν έπραξαν…

Λέει επίσης ο κ. Καχριμάνης ότι το Θεογέφυρο ήταν φυσικό μνημείο αλλά ότι δεν έγιναν έργα πάνω σε αυτό, για να ζητηθεί η άδεια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.

Δύο παρατηρήσεις επ’ αυτού:

Πρώτη παρατήρηση: Δεν είναι αλήθεια ότι δεν έγιναν έργα πάνω στο Θεογέφυρο. Απόδειξη, η σωλήνα άρδευσης που αποκαλύφθηκε μετά την πτώση του γεφυριού. Αυτήν ποιος την έβαλε; Πρόκειται για μια σωλήνα η οποία τροφοδοτεί με νερό για την άρδευση του Κάμπου στο Σακελλαρικό. Για την παρέμβαση λοιπόν αυτή έπρεπε να υπάρξει άδεια από την Νεωτέρων Μνημείων. Υπήρξε; Απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, όχι.

131369574_1900902509922383_8610724093433479168_nΔεύτερη παρατήρηση: Οποιεσδήποτε εργασίες γίνονται σε απόσταση τέτοια που έχουν τουλάχιστον οπτική επαφή με το φυσικό μνημείο, απαιτούν εγκρίσεις της αρχαιολογίας. Παρακείμενο κτίριο για να πάρει άδεια οικοδομής από την Πολεοδομία, του απαιτήθηκε βεβαίωση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων ότι δεν επηρεάζει το Θεογέφυρο. Εδώ υπήρχαν τέτοιες άδειες από την αρχαιολογία; (pbnews)

Τι απαντά ο Μιχάλης Πασιάκος

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας Μιχάλης Πασιάκος αναφέρει μεταξύ άλλων στο blog του:200

«1. Τα έργα πάνω στο Θεογέφυρο έγιναν χωρίς την τελική άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας 

2.Τα υπόλοιπα έργα έγιναν χωρίς καμιά άδεια της αρχαιολογικής Υπηρεσίας μέσα σε Αρχαιολογικό χώρο. 

Στον εισαγγελέα ο Καχριμάνης θα πρέπει να προσκομίσει (όπως προαναγγέλλει στο έγγραφό του προς τη Βουλή των Ελλήνων) την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και τις αρχαιολογικές άδειες ΓΙΑ ΟΛΕΣ τις εργασίες που εκτέλεσε μέσα στην Αρχαιολογική περιοχή»

1002

1003

1004

10000

 http://epirusin.blogspot.com/2018/05/2016.html#ixzz5GAfOgW54

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s