Δελτίο Τύπου Κίνησης ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ – Συνέντευξη του Προέδρου της Κίνησης στον ΒΗΜΑ TV

1111111111111111111                           Βουτσαράς 13/10/2017

Δελτίο Τύπου 

Η Κίνηση “ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ” με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στην έξοδο της τάφρου στην Κληματιά, όπου μετά τη βροχή κατακλύστηκε κυριολεκτικά ο τόπος από λύματα, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της. Είναι γεγονός  και παγιωμένη πλέον κατάσταση πως η τάφρος της Λαψίστας έχει μετατραπεί σε μια ατέλειωτη εστία μόλυνσης που από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων καταλήγει στον ποταμό Καλαμά με όλες τις καταστροφικές συνέπειες για το ποτάμι, το περιβάλλον του και βέβαια την τοπική κοινωνία. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο. Δεν αντέχουμε. Δεν μπορούμε ν’ αναπνεύσουμε», δηλώνουν αγανακτισμένοι οι κάτοικοι, ζητώντας άμεσα “τη λήψη μέτρων από τους αρμόδιους καθώς υποφέρουμε και κανένας δεν ενδιαφέρεται» .

Τι απαντούν οι αρμόδιοι; Ότι φταίει που είχε καιρό να βρέξει και πως “οι ασυνείδητοι” με τις παράνομες συνδέσεις της αποχέτευσης στο δίκτυο ομβρίων βρήκαν την ευκαιρία να αδειάσουν τα λύματα κι έτσι πέρασαν στην τάφρο.

Αυτό που για πολλοστή – και δυστυχώς απ΄ότι φαίνεται όχι τελευταία φορά – συμβαίνει στην τάφρο της Λαψίστας πρέπει να σταματήσει. Το σχέδιο για τη Διαχείριση των Υδατικών πόρων έχει εγκριθεί και προβλέπει συγκεκριμένες οδηγίες και μέτρα. Γιατί δεν εφαρμόζεται;  Την περασμένη άνοιξη είχαμε το περιστατικό της βλάβης του ενός από τα δυο αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΙ στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων που δέχονται τα “επεξεργασμένα” απόβλητα των βιομηχανιών εντός της ΒΙΠΕ για να τα οδηγήσουν σαν αστικά λύματα στο Βιολογικό για επεξεργασία, με αποτέλεσμα όχι μόνο τη ρύπανση-μόλυνση της περιοχής αλλά και σύμφωνα με καταγγελίες μαρτύρων την απόρρριψή τους στην τάφρο με ότι αυτό συνεπάγεται. Τι έκανε η Περιφέρεια; Πρόστιμο χιλίων ευρώ στη ΔΕΥΑΙ που θα κατατεθούν υπέρ του “Πράσινου Ταμείου”. Και η ζωή συνεχίζεται με μία από τα  ίδια.

Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες. Αμέτρητες καταγγελίες, αναφορές, μηνύσεις πέφτουν στα “μαλακά” ή αρχειοθετούνται. Η Κίνηση επιφυλλάσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της. Εκτός από συναντήσεις με αρμόδιους φορείς, βουλευτές, υπουργούς,  προτίθεται να καταφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος προκειμένου να πιέσει με κάθε τρόπο για το μείζον ζήτημα της εφαρμογής της νομοθεσίας ώστε να αποτραπεί η μη αντιστρεπτή πορεία για την ανάκαμψη του Καλαμά.

Για το Δ.Σ.

ο Πρόεδρος

Μίτσης Παναγιώτης

το βίντεο της συνέντευξης του Προέδρου της Κίνησης στο δημοσιαγράφο κ. Μπούρχα Παναγιώτη στον ΒΗΜΑ TV στα Γιάννενα

το βίντεο από το ρεπορτάζ στην Τάφρο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s