Ασθένεια πλατάνου στον Καλαμά

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥΘέλουμε να σας πληροφορήσουμε για ένα σημαντικό πρόβλημα, που αφορά στη διαπίστωση από το εργαστήριό μας μιας επικίνδυνης ασθένειας που προσβάλλει τα πλατάνια στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Τα δύο τελευταία χρόνια η ασθένεια  διαπιστώθηκε σε αρκετά σημεία του ποταμού Καλαμά καθώς και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, που φαίνονται στο χάρτη που σας επισυνάπτουμε.

Η ασθένεια είναι θανατηφόρος, τα δένδρα που προσβάλλονται είναι καταδικασμένα και δεν υπάρχει μέθοδος θεραπείας. Ωστόσο, μπορούν να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης της ασθένειας σε νέες περιοχές. Σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου, όπου αρχικά διαπιστώθηκε η ασθένεια στην Ελλάδα, έχουν καταστραφεί τα πλατάνια κατά μήκος ποταμών και χειμάρρων σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων.

Όπως καταλαβαίνετε αν η ασθένεια συνεχίσει να διαδίδεται στον ποταμό Καλαμά και άλλα ποτάμια της Ηπείρου μπορεί να καταστρέψει την παραποτάμια βλάστηση των πλατάνων, δημιουργώντας ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα του ποταμού στην περιοχή της Ντόλιανης Θεσπρωτίας, όπου έχουν προσβληθεί από την ασθένεια εκατοντάδες δένδρα πλατάνου και νεκρώνεται το ένα μετά το άλλο. Το σημαντικό στην περίπτωση αυτή καθώς και σε άλλες περιπτώσεις είναι ότι η ασθένεια μεταδόθηκε σε αυτό το σημείο με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις! Οι Δημοτικές αρχές της περιοχής διαμόρφωσαν ένα χώρο δίπλα στο ποτάμι για να κάνουν εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Τα μηχανήματα όμως που χρησιμοποιήθηκαν είχαν προηγουμένως εργαστεί σε κάποια περιοχή που υπήρχε η ασθένεια και έτσι μεταφέρθηκε και το παθογόνο στη Ντόλιανη. Το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφή όλων των δένδρων πλατάνου στη συγκεκριμένη περιοχή σε μερικά χρόνια Η ενημέρωση δημοσίων φορέων και πολιτών είναι κατά συνέπεια ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της ασθένειας, διότι «Η ΑΓΝΕΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ» τα πλατάνια!…

Στις ημερίδες που σκοπεύετε να οργανώσετε την προσεχή άνοιξη στην περιοχή σας θα μπορούσα με να συμμετάσχουμε με παρουσίαση και παράλληλα να σας προμηθεύσουμε με κάποιες αφίσες που έχουμε δημιουργήσει και αφορούν στην ενημέρωση των πολιτών για την ασθένεια.

Σας επισυνάπτουμε μία εργασία που αφορά στην ασθένεια. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα που ακολουθεί:

http://www.fria.gr/platanos/index.html

Είμαστε στη διάθεσή σας για να συμβάλουμε στη αντιμετώπιση της ασθένειας,

Παναγιώτης Τσόπελας, Δρ Δασολόγος Φυτοπαθολόγος, Τακτικός Ερευνητής ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ)- Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s