Οικολογικό έγκλημα στον ποταμό Καλαμά – Πόρισμα επιθεωρητών Περιβάλλοντος 4/3/2011

Ως έναν από τους πολλούς ποταμούς της χώρας οι οποίοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου λόγω της τεράστιας μόλυνσης που γνωρίζουν από τα λύματα που δέχονται, επεξεργασμένα ή μη, θεωρείται ο Καλαμάς, σύμφωνα με πόρισμα επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ΕΥΕΠ).

Η αναφορά των Επιθεωρητών δόθηκε στην Επιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής στα τέλη του προηγούμενου μήνα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα ποτάμια ολόκληρης της χώρας και ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι τα 3,9 εκ. ευρώ προστίμων που έχουν εισηγηθεί από το 2004 μέχρι σήμερα οι επιθεωρητές.
Σύμφωνα με την έκθεση των Επιθεωρητών η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, η ρύπανση των ποταμών οφείλεται κατά βάση στην απόρριψη αστικών και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων καθώς και τις εντατικές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες.
Επιβάρυνση όμως, όπως προκύπτει, επιφέρουν και οι παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες (αμμοληψίες και χαλικοληψίες) που έχουν εντοπιστεί σε αρκετούς ποταμούς ανά τη χώρα, χωρίς να διευκρινίζεται στην αναφορά για ποιους ποταμούς πρόκειται.
Όσον αφορά την απόρριψη των αποβλήτων, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σε σχέση με τον ποταμό Καλαμά, η μόλυνση προέρχεται, τουλάχιστον το μεγαλύτερο φορτίο της, από την Τάφρο της Λαψίστας, όπου καταλήγουν τα επεξεργασμένα ή ανεπεξέργαστα λύματα των επιχειρήσεων της Βιομηχανικής περιοχής των Ιωαννίνων.
Στην ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για την ποιότητα των νερών των ελληνικών ποταμών, επισημαίνεται ότι γενικώς στη διαχείριση των υδατικών πόρων παρουσιάζονται προβλήματα στους τομείς αδειοδότησης και ελέγχου από τις αρμόδιες νομαρχιακές, περιφερειακές και κεντρικές υπηρεσίες.
Από τις μέχρι τώρα επιθεωρήσεις της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, όπως φαίνεται από την αναφορά για τον ποταμό Καλαμά, έχει γίνει εισήγηση για πρόστιμα στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν μέσω της Τάφρου της Λαψίστας, τον Καλαμά, ύψους 180.400 ευρώ.
Μάλιστα η τελευταία επιθεώρηση στα ποτάμια της χώρας (συμπεριλαμβάνεται και ο Καλαμάς) διενεργήθηκε πριν από λίγες ημέρες, με τα αποτελέσματα, όπως ειπώθηκε, να δίδονται στην Επιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής, για να αξιολογηθούν και να παρθούν ανάλογες αποφάσεις, ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης για κάθε ποταμό ξεχωριστά.
Σύμφωνα με την αναφορά της ΕΥΕΠ, εκτός του ποταμού Καλαμά, πρόβλημα εντοπίζεται και σε άλλα ποτάμια της Ηπείρου, του Λούρου και του Αράχθου.
Συνολικά σε δραστηριότητες που γειτνιάζουν με τους τρεις ποταμούς, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, έχουν διενεργηθεί 46 επιθεωρήσεις (συμπεριλαμβανομένου και του Καλαμά) και οι επιθεωρητές έχουν εισηγηθεί πρόστιμα που φτάνουν τα 490.000 ευρώ.
Πηγή εφημερίδα Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s